Kifutó, nyomdai kifutó, indesign kifutó
Amennyiben profi nyomdai anyagot szeretnénk tervezni majd gyártatni, akkor elengedhetetlen, hogy kifutót alkalmazzunk. A kifutó értelmezésében segítünk neked ebben a videóban. Kifutó, nyomdai kifutó, indesign kifutó témákat elemeztünk.
2022. 03. 19.

Ha a kiadvány olyan elemeket tartalmaz, amelyeket az oldal szélére szeretnénk nyomtatni, azokat kifutó szélekként kell beállítania. A kifutó széle az elem túlnyúlását jelenti a kiadvány oldalán.

A kész nyomdai termékek a méreténél nagyobb nagyságban kerülnek nyomtatásra, majd ennek vágjuk le a széleit.

Mivel a vágás pontossága 1-2 milliméter ezért ha azt akarjuk, hogy a körülvágás mentén ne maradjon fehér szegély akkor a képet (hátteret) a lapszéleken legalább 3-3 mm-t kell hagyni kifutni.

Nagyon fontos! A kifutó ne tartalmazzon fontos grafikai elemet, képet, szöveget, mert levágásra kerülhet! Vágás vonala soha ne legyen fekete téglalap. Ha nem tudunk vágójelet elhelyezni, akkor inkább ne rakjunk semmit, csak állítsuk be a kifutót.

Kifutós méret mégegyszer: vágott méret + kifutó méret. A kifutó mérete minimum 3-3 mm kell, hogy legyen nyomdai termékek esetén. Kivétel ezalól a nagyformátumú nyomdai termékek, amit majd egy új bejegyzésben kifejtünk.